A mágnes

Mágnes -nek nevezzük azokat a testeket melyek környezetükben mágneses mezőt hoznak létre.
A mágneses mező-t  mozgó elektromos töltés vagy az elektromos mező változása hozhatja létre. A mágneses mezőt jellemző fizikai mennyiség a mágneses fluxussűrűség, mértékegysége a tesla (Vs / m2).
A mágneses erőtér mértékének kifejezésére a Tesla és Gauss mértékegységeket használjuk.
1 Tesla = 10 000 Gauss, vagy 10 Gauss = 1 mT.

A mágnes egy olyan anyag, amely vonzza  a vasat és néhány más fémet tartalmazó anyagokat. Egy mágnes mindig két pólussal rendelkezik, egy északi pólussal és a déli pólussal. A mágnes különböző pólusai vonzzák, az azonos pólusok taszítják egymást. Amennyiben egy mágnes ketté törik a részecskét átrendeződnek és újból két pólusa lesz mindkét darab mágnesnek.

A mágneseket két fő csoportba lehet sorolni:
Állandó mágnesek – hosszú ideig megtartják mágnesességüket.
Ideiglenes mágnesek – átmenetileg mágneses jellemzőkkel rendelkeznek, csak bizonyos feltételek mellett tartják meg mágnesességüket, pl. egy erős mágnes vagy elektromos áram hatása folytán (gémkapocs, elektromágnesek).

Mágneses anyagok: vas, acél, nikkel és kobalt.
Nem mágneses anyagok: fa, gumi, üveg, műanyag , stb.

A mágnesekkel  számos területen találkozhatunk, az iparban és a mindennapi életben is egyaránt használják.  Ismerős lehet a mágnescsík a hitel- vagy a bankártyákon, az iránytű,  hűtőmágnesek.  A mágneseket  ékszerek kiegészítőjeként, játékokhoz, játékként, elektromos motorok, gitár  és gyógyászati ​​eljárásokhoz is használják (például az MRI, vagy a mágneses rezonancia képalkotó vizsgálat). Mágneseket találhatunk még a népszerű fogyasztási cikkeben, mint  például iPhone, iPad, egyéb mobil telefonok, hangszórók, számítógépes merevlemezek,  hibrid autók, stb…